7/5/10

Activitats a la comarca


Os informo de esta presentación porque nos puede servir para conocer más nuestro entorno.

El primer llibre sobre els conflictes mediambientals a Ponent

Ipcena acaba de publicar Els conflictes mediambientals a Ponent, escrit per David Colell Orrit (Llobera, el Solsonès, 1972), vicepresident de l’entitat. El llibre, escrit amb vocació pedagògica i divulgativa, analitza uns dos-cents problemes causats per la mala gestió del territori i que tenen, com a víctimes, el medi ambient ―la fauna, la flora i les persones― i, com a botxins, les administracions i determinades empreses i particulars. Respon a la voluntat d’omplir un buit en els llibres d’Ipcena que, fins ara, eren d’un caràcter naturalista. L’objectiu principal és repassar els conflictes territorials de les comarques de Lleida, la Franja i Andorra ocorreguts en tres àmbits: Pirineus, Prepirineus i Plana de Lleida, des de la represa de la democràcia.

El punt de vista parteix de l’experiència viscuda a Ipcena, un col·lectiu que ha participat en la gran majoria d’accions vinculades amb el medi ambient des de la seua aparició, el 1990. Així es basa en l’activisme ecologista i en l’anàlisi crítica constructiva. El llibre recull els fets denunciats per Ipcena i altres entitats, les col·laboracions particulars i el que han difós els mitjans de comunicació sobre el tema abordat amb la voluntat de posar de relleu actuacions transgressores de la legalitat, l’ètica o que serveixen uns interessos egoistes. El primer capítol introdueix les nocions bàsiques relatives a la conflictivitat ambiental i reflexiona, des de l’ètica, abans d’exposar els casos concrets. El segon capítol, el central, exposa les accions polítiques perjudicials amb repercussions globals; els greuges ocasionats per les infraestructures, la tecnologia i la indústria; les afectacions que l’activitat humana infligeix al medi natural. Val a dir que les plataformes, al costat dels grups ecologistes, són els protagonistes d’aquesta obra. Per últim, en els annexos trobem proves empíriques de l’existència i del treball de 251 plataformes i d’una federació majoritària de grups ecologistes en el marc dels Països Catalans i una mostra significativa de l’aportació de la comunitat científica a la defensa ambiental.

Què és un conflicte ambiental? Per què els nostres governs permeten la destrucció del medi ambient? Com pot ser que les centrals eòliques acabin convertint-se en un problema ecològic? On s’han volgut construir abocadors? Quin és l’estat mediambiental de la ciutat de Lleida? Què ens reportarà la Xarxa Natura? La caça i la pesca són activitats sostenibles? Aquestes i altres qüestions troben una resposta en aquest llibre. Quatre anys de recerca, han dut l’autor a divulgar de forma àmplia i compromesa els conflictes que han generat a Ponent les autovies, l’AVE, els aeroports i els canals de regadiu. I la indústria: els projectes nuclears a la Segarra, la Corporació Alimentària de Guissona, Vall Companys, Inpacsa, les centrals hidroelèctriques, els embassaments, la xarxa elèctrica, la telefonia mòbil, les incineradores, l’aplicació de iodur de plata a l’atmosfera o els transgènics. A més, estan recollides les implicacions mediambientals del cas de Tor, de les estacions d’esquí, dels camps de golf, de la repoblació de l’ós bru i entre altres. També hi trobem les agressions sobre el Montsec, la Timoneda d’Alfés i l’Aiguabarreig Segre-Cinca, el futur incert de les banquetes del Canal d’Urgell, i l’afectació dels plans hidrològics. Finalment, es posa de relleu la tasca de les entitats i les plataformes en defensa del territori dels Països Catalans, com la “marea taronja” contra l’abocador de Gimenells i la mobilització per al desdoblament de la A-2 entre Cervera i Igualada.

L’autor ha comptat amb la col·laboració d’Ignasi Aldomà (geògraf), Toni Costa (ambientòleg), Ramon Pollina (químic) i Joan Vàzquez (secretari general d’Ipcena), que ha dut a terme la tasca d’editor. El pròleg està signat per Lluís Visa, corresponsal a Lleida de El País i els epílegs són de Joan Vàzquez, Juan Carlos del Olmo (secretari general de WWF-Espanya) i Mercè Girona (membre de la Secretaria dels EdC). Així mateix el llibre recull un centenar de fotografies de diversos autors, entre els quals destaquen Fèlix Fernàndez i Jordi Bas. Les il·lustracions van a càrrec de Jordi Balasch i Paco Ermengol.

¡ A ver si el virus facha que tenemos camuflado se anima a venir y aprende alguna cosa ! Ya véis que no pierdo la esperanza ni tan siquiera con los "cap grossos" que no entienden nada de nada.




2 comentaris:

Anònim ha dit...

No creo que sea de recibo, el que uno de los informadores y participes sea el Sr. Juan Vazquez,saldrà publicada su casa ilegal que le ha llevado a juicio y a derribarla seguramente por transgredir las normas en el Montsech, transformando una cabaña o borda en una residencia, vaya personaje !!. Todo esto se ha publicado en prensa, no me lo invento (Diario Segre y diario La Mañana)
Que mas da, hoy todo el mundo crea normas para los demas menos para si, esto es un cachondeo!!

dimara ha dit...

He anat a la presentació. L'autor del llibre m'ha semblat una persona sensible als abusos que estàn malmetent el nostre medi. No pensem que els polítics defensarán el nostre territori (tenen massa feina per defensar el seu càrrec), hem de ser els ciutadans els qui denunciem i lluitem per mantenir qualitat de vida i per no deixar un món ple de formigó, residus, transgènics i contaminació ... a les generacions futures.