18/7/11

Entrevista amb el Síndic a Sort

Hola a tots demà dimarts tenim una entrevista amb el Síndic de Greuges a Sort. Tractarem el tema de la variant, si algú vol venir tenim hora a les 11 del matí a l'arxiu comarcal.
CARTA AL SÍNDIC DE GREUGES
Il·lustre Senyor, Rafel Ribò
L’associació de Veïns de Baix Pallars “Lo Pedrís”, amb aquesta carta l’hi volem donar actualitzada la informació sobre el preocupant tema Variant de la N-260 a Gerri de la Sal, i assabentar-lo de quina és la situació en que ens trobem a dia d’avui els veïns i veïnes del Municipi de Baix Pallars.
Com ja l’hi varem explicar, varem traslladar les nostres preocupacions i demandes a les diferents administracions: Local, Generalitat i al “Ministerio de Fomento” i gairebé desatesos, no ens sentíem gens escoltats ni respectats, motiu pel qual va donar lloc a la seva mediació amb el “Defensor del Pueblo” i que la intervenció d’aquest, va fer possible poder arribar a l’octubre de 2010 tenir i saber de les respostes a totes las al·legacions presentades. Respostes que nomes en una petita part i fora de termini amb anterioritat havíem rebut de la “Dirección General de Carreteras del Estado (Fomento)”. Argumentacions que suposadament justifica no poder fer viable un Enllaç Nord i poder solucionar-ne els problemes que sobre el territori hi genera el projecte aprovat. No podíem permetre’ns fer un contenciós administratiu però s’hi fer-lo virtual i amb raonaments contraposats en un document recent, afirmacions i arguments els hem qüestionat i posat en entredit. Per això volem transmetre la nostra més enèrgica desaprovació a aquestes administracions per el tracte rebut a tot un col·lectiu de ciutadans i ciutadanes que pensem i creiem que una democràcia més participativa és possible.
L’obra de Variant s’ha iniciat en data 1 de juny. Sense l’enllaç nord tant reivindicat per veïns i pel propi ajuntament, una vegada més dir que l’obra prevista margina i n’allunya a un municipi que ja té problemes per comunicar-se. No estem d’acord en que deixin al municipi mal comunicat i havent de fer més quilòmetres per poder comunicar-nos a la capital de comarca que és Sort, així com haver de passar sempre pel poble de Gerri de la Sal quedant-se aquest amb una servitud de pas que hipoteca de per vida la tranquil·litat d’un poble que no pot tenir espais pacificats degut a una travessia de carretera que no deixarà de ser-ho per no tenir en compte altres opcions que els veïns i veïnes veiem possibles.
El dia 7 de juliol i després d’haver demanat reiteradament ser rebuts pel Sr. Conseller de Obres Públiques Sr. Recoder, varem ser rebuts per el Sr. Diputat Agustí López acompanyat del Director General de Carreteres. En aquesta ocasió el tracte va ser formalment correcte, si bé una vegada més, al·ludint i emparant-se en els suposats argumentaris de “Fomento”, defugien de les nostres explicacions raonades sobre preocupacions i propostes.
En aquest moments l’alta preocupació més palesa pels ciutadans d’aquest municipi, que ni la pròpia Generalitat era conscient del tema és:
-La possibilitat de caiguda de pedres de la muntanya que està a tocar a les cases del sector del Raval del Roser de Gerrí de la Sal. Aquestes cases estan a tocar una muntanya que amb pluges sovint té esllavissades i despreniments de roques, no volem ni pensar el que pot passar quan comencin a detonar-ne càrregues de dinamita per fer-ne l’obra de túnel. La resposta del Sr. Director de Carreteres de la Generalitat va ser: “No es poden fer truites sense trencar ous”, i afegia que inspeccionar les cases i fer-ne l’assegurança n’era la garantia. Res en volia saber de que preventivament hi calen mesures protectores.
Per tot això, els membres d’aquesta Associació ens sentim maltractats per les diferents Administracions, Local, Generalitat i Ministeri de Fomento.
- Pensem que es valen del poder que els atorga la pròpia estructura de l’administració per deprecia als ciutadans davant de les seves demandes.
- Pensem que l’administració ha d’estar al servei del ciutadà, però malauradament el que constatem quan es tracta de transmetre les nostres opinions o crítiques, o com en aquest cas formular propostes, s’emparen dins dels seus espais de poder i no tant sol no escolten sinó que les seves respostes en molts casos son prepotents.
- Pensem que els polítics han creat una administració tecnocràtica, on els ciutadans no tenim res a dir ni opinar de la realitat que trepitgem cada dia i que si d’alguna cosa sabem i molt més que qualsevol polític o tècnic és d’aquesta realitat. Per descomptat que els tècnics sabran de tècniques, però hi ha una realitat en el territori que es coneix a través de l’observació del dia a dia i això és el saber empíric.
Moltes Gràcies.
Associació de Veïns de Baix Pallars “Lo Pedrís”

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Què sabem de la reunió?

Anònim ha dit...

Bona tarda, ahir a l'entrevista amb el Síndic varem entregar la carta que vam preparar, aquesta queixa la traslladaran als responsables per tal que donin alguna explicació.
No se, crec que hem de ser una mica més incisius i hem de ser-hi tots, estem al fianl d'aquesta moguda i dependrà de la força que siguem capaços de fer com a veïns.
Salut
Lina