8/7/11

El museu de la sal de Gerri obrirà la pròxima tardor



Segons informa el diari “Segre”, les obres de la Casa de la Sal que es construeixen a Gerri de la Sal (Baix Pallars) estaran enllestides cap al mes d’octubre. D’aquesta manera, el museu dedicat a la producció salina, podrà obrir aquesta mateixa tardor.
Es tracta de les obres de restauració de tot l’edifici de la Casa de la Sal, o Alfolí, ubicat al centre de la localitat i que era l’antic edifici on s’emmagatzemava la sal elaborada a les salines del municipi. Els treballs consisteixen en la restauració íntegra de la façana i els interiors i es pretén recuperar i conservar l’originalitat de l’immoble.
La planta baixa i el primer pis s’habilitaran com a centre de divulgació del coneixement i la comercialització de la sal.
A la planta baixa, on antigament s’emmagatzemava la sal, s’hi construeix una botiga amb records de la zona i productes autòctons, una oficina de turisme per informar els visitants i s’hi exposaran els estris que s’utilitzaven per al procés d’elaboració.
A la primera planta, on entraven les cavalleries carregades de sal, que es dipositava a la planta baixa a través de forats a terra (cada un corresponia a un salinaire), es disposaran dues sales d’audiovisuals i d’exposició de fotografies antigues. La segona planta es divideix entre tres sales: una, per a la Fundació La Morisca; una per a sala polivalent destinada a activitats culturals i una altra més, per a ús i gaudi dels veïns.
El pressupost de l’obra, que ha comptat amb ajudes de la conselleria d’Agricultura, ascendeix a 486.000 euros.

13 comentaris:

Anònim ha dit...

El nostre incomparable poble comença a explotar les seves innumerables possibilitats,que per algo li donen la distincio de poble amb encant de Catalunya. A part del Museu que portara molta gent, finalment l'altre icona de Gerri, el Monestir, amb una iniciativa decidida del nou Alcalde s'obrira al public diariament tot l'estiu, a part de que la Dolors enamorara als visitants amb la Sal i el Alfoli, algo esta cambiant a Gerri senyors, i es licit que felicitem al nou Ajuntament per l'embransida reactiva de moment que te. Ara falta que l'enllaç Nord sigui una realitat, i tranquils que ja anirem fent coses, l'important es que estem tots units, es dificil, pero no impossible.

Sangardall.

Anònim ha dit...

Es que no obrir el monestir seria un delicte!! Sort que hi han posat seny, tot i que dir embransida és una mica precipitat, perquè les obres del museu són de l'anterior legislatura.

Ara falta que facin (segons diuen):
Aconseguir l'enllaç nord.
Auditoria de l'ajuntament.
Fer l'empresa publico-privada per tal de tirar endavant l'explotació de les salines.

Un cop fet això, ja ens podrem treure el barret.

Anònim ha dit...

Es veritat s’està en el bon camí, però ull, No s’hi val a badar.
En el tema Variant, caldrà fixar un termini de temps prudencial i obtenir-ne compromisos en:
L’adopció de mesures preventives per evitar el risc de caigudes de pedres sobre les cases de Gerri. Garanties sobre la preservació de la via i brollador de l’aigua salada de les eres salines.
De com n’han previst minimitzar-ne l’impacta de les obres sobre la nostre mobilitat quotidiana.
I en sàpiga de la resolució de que és farà satisfactòriament el reclamat Enllaç Nord.
De no ser així tenir previst com actuar, no s'hi val improvisar.
SABONASAK

Anònim ha dit...

felicitacións, perqué ès el primer cop que veig que ningú ha escrit res per maxacar les coses qué es fán al poble.

Anònim ha dit...

M'afegeixo a la llista de felicitacions i al canvi de tarannà de moltes de les opinions d'aquest blog.

Temps enrera s'hagués llegit que "ens assabentem de les notícies pel diari i ningú de l'Ajuntament o del Consorci ens ha informat".

Endavant amb aquest canvi de to i, un cop més, felicitats. Sumant es construeix, restant res s'assoleix!!!

Spiderman

Anònim ha dit...

Jo tambe m'afegeixo al clan !!
Aquest estiu pinta be pel que veig, tots necessitem de tots!
visca la tolerancia i la unio!!

Toni.

Anònim ha dit...

M'alegro que el tarannà sigui tan bo, però no per això ha de ser menys crític.
Com per exemple que l'ajuntament te dos treballadors nous, que aquests van donar suport a la llista més votada. No tinc res contra aquestes dues persones, de fet, quasi be ni les coneixo, però no seria més normal publicitar les vacants i que tothom que estigués interessat pogués optar a la plaça?

Anònim ha dit...

Anem a ser crítics.
Tindrem un museu espatarrant que serà visitat per unes quantes persones de fora del poble. Tindrem el monestir obert tots els dies perquè la gent de fora el pugui veure. Fins aquí perfecte, si sembla un conte!..... Ara bé, els de Gerri per jugar a futbol (aquesta activitat que 'només' fan els nens i que els grans es dediquen a mirar per la TV), haurem d'anar a Sort, si és que mos deixen, es clar. O potser ho podrem fer a la carretera com ja havíem fet, o la plaça que estarà lliure de cotxes. Bé, ajuntament, bé!

Eloi ha dit...

Resposta per l’últim anònim
Potser que els museu sigui espatarrant, però estarà obert per tothom i fer-ne mes activitats, així com la sala social per els veïns del poble, el monestir també serà visitat per gent de fora, però la intenció es que es poguí utilitzar com es feia abans per la celebració de concerts, en cuan al camp de futbol no siguis tan impacient, ja esta en marcha, i els nens i els esportistes com tu també podràs juga-hi, de tota manera i amb l’esperit que es desprens i del teu anonimat, de ben segú que els pobles del Baix Pallars, inclòs Gerri estarien millor dotats, de tota manera et convido al proper ple que es dura a terme el dia 29 dels corrent i també al teu anonimat a participar en aquestes critiques tan constructives, haaaa ¡¡¡¡ un petit oblit la plaça de Sant Feliu romandrà tancada per aparcar cotxes el proper dia 16 de juliol fins al 30 de setembre, ambdós inclosos.
Att. Eloi Calvo primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Baix Pallars.

Anònim ha dit...

Tot aixó está molt bé, però jo també m´afegeixo a la critica constructiva del anónim del día 12
a les 8,38, i t´afegeixo que dels dos treballadors de l´ajuntament, ara a més a més li donaran feina a una de les seves dones al Monestir.
(aixó es democracia???) o dedocracia.
No seria més adient que a la web de l´ajuntament,i haugués una borsa de treball, on tothom pugués optar. ( fins i tot, quedaria tot més dissimulat)).
Espero la seva contesta Sr. Tinent d´alcalde.

Anònim ha dit...

Ben volguts lectors i participants del blog. Realment és una pena que hagi durat tan poc la visió positiva dels comentaris que s'han anat afegint, tornem als principis... però si és el que desitgeu (alguns) anem a arrissar més el ris: Sóc la Marta, la dona d'un dels treballadors de l'ajuntament, la mateixa a qui li han donat la feina del Monestir.No tinc perquè excusar-me ni donar explicacions sobre el tema de la feina que s'em va oferir fa 10 dies,la faig de bon grat perquè m'agrada i crec que és important col·laborar en tot el que sigui possible per a tirar endavant el municipi, ja que visc aquí. tampoc té que excusar-se el meu home, l'Enriquito. Tan sols vull expressar la lamentació que sentim en referència a aquests comentaris. Realment penseu que està mal fet donar feina als veïns del municipi que no en ténen?? Parlem de solidaritat i unió entre tots els que vivim al municipi o parlem dels mals pensaments i envejes que hi ha dins del nucli?? Per als anònims que participeu amb aquests malaurats comentaris, us convido a que ens pogueu conèixer com som, aleshores ja podreu valorar les vostres opinions personalment i no caldrà que signeu anònimament. Si ens coneixeu personalment podreu traure les vostres pròpies conclusions, les crítiques sempre són d'ajut però és molt trist quan són per a fer mal als altres. Quan vulgueu podem parlar obertament, ja sabeu on trobar-me, Marta Carol

Eloi ha dit...

El sr. Tinent d’alcalde respondrà les seves preguntes, Sr. Anònim el dia vostè deixi de ser ANÒNIM. Com per exemple fen –ne una instancia demanant-lo
Att. Eloi Calvo

Anònim ha dit...

El estar ben informat es cabdal per no ficar la pota!!
en el tema de l'empleada del Monestir, no es precissament l'Ajuntament, sino la Fundacio qui subvenciona la feina i per tant no seria l'ens municipal el directament responsable de escollir a un o altre, es va pensar en varia gent pero el perfil i la disponibilitat de la Marta va fer pensar que aniria be. D'altra banda la feina s'ha d'anar a buscar, no esperar que vingui, hi ha gent que no se en qui mon viu.

Josep.