2/6/11

VARIANT N-260

Comarques EL SEGRE 02/06/2011

imprimir

carreteres

La variant de Gerri de la Sal comença amb temor a corriments de terres per les obres

El ministeri porta a terme peritatges dels habitatges i alguns veïns encarreguen actes notarials

a. Farràs
|

Baix Pallars. Els moviments de terres per a la variant de la carretera N-260 a Gerri de la Sal van començar ahir en un ambient de divisió d'opinions entre els veïns d'aquesta població i de pobles pròxims. Un dels principals motius de preocupació és la inestabilitat del pendent pròxim a Gerri, que figura als estudis d'impacte ambiental. Un túnel haurà de travessar la muntanya, que ja ha registrat allaus anteriorment. El ministeri de Foment, responsable de les obres, portarà a terme peritatges sobre l'estat dels habitatges abans de l'inici dels treballs, com a mesura de prevenció davant d'hipotètics incidents.

Per la seua part, alguns veïns van assenyalar que contractaran un notari perquè aixequi acta de l'estat de les cases a l'inici de les obres. L'associació de veïns Lo Pedrís demanarà el pla de seguretat a l'empresa constructora Copisa

A la inquietud per la possibilitat de despreniments, s'hi suma la reivindicació d'un enllaç amb la futura variant al nord de Gerri de la Sal. El traçat actual preveu l'accés a la circumval·lació pel sud del poble, cosa que obligaria a prolongar en uns 4 quilòmetres qualsevol trajecte als municipis al nord de Baix Pallars, com Sort. Alguns veïns van indicar que el traçat actual els deixarà aïllats en cas d'emergències.

Així mateix, les obres obligaran a enderrocar el poble de Comte, on només queda una casa habitada durant tot l'any. La propietària, Gabriela Muñoz, va indicar que l'han instat a desallotjar l'habitatge a finals de mes. "Em tiraran la casa i l'únic que demano és una indemnització digna", va dir.

Les obres, que duraran tres anys, permetran als vehicles evitar el pas per la travessia de Gerri de la Sal, molt estreta en alguns punts. Els treballs costaran 46 milions d'euros.

Gerri de la Sal

Foment inicia les obres de la variant de l'N-260 a Gerri de la Sal

Actualitzat a les 10:34 h 01/06/2011

El Ministeri de Foment comença les obres de la variant de la nacional 260 a Gerri de la Sal, al Pallars Sobirà, una obra molt esperada però que neix amb les crítiques del territori per la falta d'un accés nord al municipi. Els treballs d'aquest tram de l'Eix Pirinenc, de 2,2 quilòmetres amb un túnel de 976 metres, tenen un pressupost de més de 46,2 milions d'euros i s'allargaran tres anys.

El projecte de la variant de Gerri de la Sal inclou un únic accés al poble per la part sud, mentre que el territori demana també un altre accés a la zona nord, ja que segons diu l'alcalde en funcions i president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Xavier Ribera, un únic accés "dificulta la mobilitat de la gent del poble", per la qual cosa han reclamat que "tècnicament es pugui fer millor".

Segons Foment, la Unió Temporal d'Empreses, formada per Copisa i l'enginyeria TAU i encarregada dels treballs, també executarà els camins de serveis per garantir l'accés a les finques agrícoles i a les propietats pròximes a la carretera mentre durin les obres.

Els veïns demanaran poder conèixer el pla de seguretat de la variant de Gerri de la Sal per evitar problemes a les cases

Actualitzat a les 14:30 h 01/06/2011

Baix Pallars (ACN).- Les obres de la variant de Gerri de la Sal han començat aquest divendres amb un sentiment contradictori entre els veïns del municipi. Per una part estan contents de l'inici de les obres donat que es tracta d'una vella reivindicació del territori i per l'altra lamenten que el ministeri de Foment no hagi tingut en compte les seves reivindicacions: un enllaç nord. Tant l'Ajuntament com els veïns confien que Foment ''reflexioni'' i acabi acceptant aquesta petició. Els veïns han explicat que demanaran el Pla de Seguretat a l'empresa donat que el terreny en el que treballaran està a tocar de les cases. La setmana que ve es peritaran les cases més a prop de l'obra per futures possibles afectacions.

ACN

1 comentari:

roser moles ha dit...

Veïns/es del municipi crec que hem d'estar alerta, aquesta obra significa molt per nosaltres no deixem que facin una "xapuça". Proposo que ens tornem a organitzar per formar part de la comissió de seguiment de l'obra i per demanar una variant que satisfaci les nostres necessitats. ara per ara Lo Pedrís es qui més s'ha mogut en aquest sentit. Trobem-nos.
Roser