23/9/10

ENDESA + GOVERN

Economia EL SEGRE 23/09/ 2010

energia
Els consumidors rebutgen la pujada de la llum i xifren en un 10% l'increment el 2010
Les famílies hauran de pagar un 4,8% més per l'electricitat a partir de l'octubre
• 2
La Unió de Consumidors d'Espanya (UCE) i la Federació d'Usuaris Consumidors Independents (FUCI) han rebutjat aquest dijous l'"elevadíssima i desproporcionada" pujada del rebut de la llum en un 4,8 per cent- i han alertat de què l'augment del preu d'aquest bé el 2010 fregarà el 10 per cent. A través d'un comunicat, ambdues organitzacions han manifestat la seua preocupació per les famílies afectades per la crisi econòmica, i han recordat que a aquesta pujada, que entrarà en vigor l'1 d'octubre, cal sumar l'increment del 2,6 per cent de gener i del 2 per cent per l'IVA, el que suposa un augment total del 9,4 per cent en el preu de la llum, respecte a 2009. "Dins de les partides referents a la despesa de les llars és l'electricitat la que major increment ha sofert", ha criticat UCE per a després afegir que "no té justificació en plena crisi econòmica que, de manera tan profunda, està afectant les famílies".

A més, ha indicat que la pujada és "del tot inacceptable" perquè supera l'Índex de Preus al Consum (IPC), i que l'aprovació de la mateixa significa "un nou greuge contra les famílies i un nou suport a les empreses energètiques". En aquest sentit, UCE ha denunciat l'"abandó a què es veuen sotmesos els consumidors i usuaris quan es tracta dels temes energètics".

La presidenta de FUCI, Agustina Llacuna, també s'ha mostrat "preocupada" perquè aquesta nova pujada pot provocar que "milers d'espanyols hagin de començar a pensar a il•luminar-se amb espelmes per baixar el cost del rebut de la llum".

Aquestes associacions s'han sumat, per tant, a les crítiques de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), la Confederació de Consumidors i Usuaris (CECU) i la Confederació Espanyola d'Organitzacions de Mestresses de Casa, Consumidors i Usuaris (CEACCU), que ja han considerat "injustificable" la pujada de la llum.

COLLA DE LLADRES ENDESA + GOVERN